Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?

Marangozundan inşaat işçisine, garsondan aşçıya kadar birçok meslekten binlerce kişiye yurtdışında iş fırsatları var.
Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?
MAAŞLAR 3 BİN DOLARA KADAR ÇIKIYOR
Yurtdışına götürülen işçilere verilecek ücretler genellikle serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor. Ülkeden ülkeye, çalışılan firmaya, deneyime göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle her mesleğe özgü ücret konusunda net bir rakam vermek oldukça zor. Ancak uzmanlar, yani kaynakçı, elektrikçi gibi teknik personel bin 500-2 bin dolar arasında aylık ücretle iş bulabiliyor. Aynı mesleklerden İngilizce bilen ekip başlarının aylık ücretleri ise 3 bin dolara kadar çıkıyor. Fikir vermesi için örnek vermek gerekirse: Yurtdışındaki Firmalar, dekorasyon ve mutfak işleri için mermer montajında deneyimli teknik uzmanlar arıyor. Teklif edilen aylık ücret bin 200 dolar. Firma işçilerin yeme-içme, barınma ve gidiş-dönüş uçak biletlerini karşılıyor.
Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?
İŞGÜCÜ TALEPLERİ DEĞİŞTİ
1960’lardan 1970’li yıllara kadar Batı Avrupa ülkelerinin yoğun işgücü talepleri İŞKUR aracılığıyla karşılandı. Bu dönemdeki işgücü talepleri doğrudan kamu istihdam kurumları ya da firmalar tarafından kuruma iletiliyordu. Kurum da istenen talepleri karşılıyordu. Ancak, 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi, Batı Avrupa ülkelerinin yabancı işgücü taleplerinin durmasına yol açtı. Bu dönemde Türkiye’den yurtdışına işgücü göçü dönüşüm geçirdi. Bu dönemde yurtdışına işçi gönderilmesi başını inşaat sektörünün çektiği Türk firmaları tarafından yapılmaya başlandı. İŞKUR’un bu noktada görevi yurtdışına gidecek işgücünün mağdur edilmesini önlemek amacıyla iş sözleşmelerine aracılık etme ile sınırlı oldu. Bugün ise durum yurtdışına göçün ilk başladığı yıllardaki uygulamalara benziyor. Firmalar eskisi kadar yoğun olmasa da işgücü taleplerini doğrudan İŞKUR’a iletiliyor.
Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?
İŞ ARAYAN KAYDI YAPTIRIN!
Yabancı bir ülkede iş arıyorsanız bu isteğinizi İŞKUR’a ileterek “iş arayan” kaydı yaptırabilirsiniz. Kurumda yurtdışındaki işverenlerden alınan işgücü talepleriyle sizin özellikleriniz karşılaştırılıyor. Uygun bir pozisyon varsa sizi kuruma davet ediyorlar. İşverenle yapılacak görüşme sonucunda işe kabul edilmeniz halinde işlemleriniz İŞKUR tarafından yürütülüyor. Kuruma 18 yaşından büyük ve yurtdışına çıkışı engelleyici bir durumu olmayan herkes başvuru yapabilir. Eğitim ve diğer kriterler gideceğiniz ülkeye ve yapacağınız işe göre değişiyor. Ancak ne iş yapıyorsanız yapın mesleki yeterliğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu belgeyi MEB onaylı bir kursa katılarak birkaç ay içinde almanız mümkün. Yurtdışına götürülen işçiler genellikle inşaat sektöründe çalışan kişiler oldukları için bu sektöre özgü fiziksel ve zihinsel dayanıklılığa ve deneyime sahip olmaları gerekiyor. Yabancı dil bilenlere ise öncelik tanınıyor.